Članki

            Celoten proces do predaje objekta, tako s področja urbanizma,

            projektiranja in svetovalnega inženiringa

            obvladuje ekipa naših strokovnjakov.

Zmanjševanje onesnaženosti okolja s kolesarskimi stezami iz recikliranih plastičnih odpadkov


Avtorica: Ines Deutsch da Silva, dipl. inž. grad.

Plastični izdelki so nepogrešljiv del našega vsakdana, po uporabi nastali plastičnimi odpadki predstavljajo veliko obremenitev okolja. Po svetu si prizadevamo najti rešitve omenjenega perečega problema. Ena izmed rešitev, kako zmanjšati uporabljene plastične odpadke, je uporaba recikliranih plastičnih odpadkov pri gradnji cest in kolesarskih stez. Kolesarjenje ugodno vpliva na zmanjševanje onesnaženosti okolja, saj vsak prevoženkilometer s kolesom pomeni prevožen kilometer brez okolju škodljivih emisij.

V podjetju Savaprojekt d. d. se strokovnjaki različnih strok povezujemo in stremimo k presežkom pri trajnostni gradnji. Naši izzivi so nove okoljske in tehnološke rešitve. Zavedamo se, da lahko inovativne rešitve predstavljajo odlično poslovno priložnost in v podjetju potrebe investitorjev poinovativnih rešitvah rešujemo z neodvisnim in vizionarskim načrtovanjem.

Predstavljajte si, da odpadno plastično embalažo, ki bi se sicer kopičila na odlagališčih (ali še slabše – v naravi, oceanih), uporabimo za izdelavo gradbenih elementov, ki jih je mogoče preprosto položiti, in iz njih sestavimo kolesarske steze. Lahko se sliši kot scenarij prihodnosti, vendar se ta scenarij prihodnosti dogaja že danes.

Koncept je leta 2015 predstavilo podjetje za cestno gradnjo s sedežem na Nizozemskem, KWS (Royal VolkerWessels) v sodelovanju s podjetjem Wavin in Total – vsako izmed navedenih podjetij je prispevalo svoje strokovno znanje in izkušnje za razvoj inovativnega koncepta gradnje prve kolesarske steze na svetu iz recikliranih plastičnih odpadkov.

11. septembra 2018 je bila na Nizozemskem odprta prva kolesarska steza na svetu iz recikliranih plastičnih odpadkov. Prva kolesarska steza, ki vsebuje reciklirano plastiko, je dolga 30 metrov in se nahaja v mestu Zwolle. Istega leta so v bližnjem kraju Giethoorn odprli še en 30 metrov dolg referenčni odsek kolesarske steze iz recikliranih plastičnih odpadkov.

Uporabljena reciklirana plastika za posamezen 30-metrski odsek kolesarske steze ustreza več kot 218.000 plastičnim kozarčkom ali 500.000 pokrovčkom od  plastenk. Plastična kolesarska steza je Lego kockam podoben cestni sistem, ki je sestavljen iz lahkih montažnih modulov z votlo notranjostjo, in temelji na reciklirani plastiki. Votlo notranjost je mogoče uporabiti za začasno skladiščenje vode, s čimer lahko na kolesarski stezi reprečimo poplavo med ekstremnimi padavinami. Prav tako se votlo notranjost lahko uporablja za polaganje kablov in cevi.

Montažni moduli so izdelani vnaprej, enostavni so za prevoz ter za sestavljanje in vzdrževanje. Ker so montažni moduli lahki, pomeni, da bodo pritiski na tla manjši in posledično bodo tla manj nagnjena k posedanju. Kolesarske steze, grajene iz recikliranih plastičnih odpadkov bi lahko imele približno trikrat daljšo življenjsko dobo kot tradicionalno grajene kolesarske steze. V primeru poškodb se lahko montažni modul odstrani in ponovno reciklira.

Prednosti plastičnih kolesarskih stez so:

  • njihova izvedba je cenejša,
  • so okolju prijazne,
  • imajo daljšo življenjsko dobo od klasično izvedenih kolesarskih stez,
  • namesti se jih lahko 70% hitreje od klasično izvedenih stez,
  • reciklirana plastika ima nižji ogljični odtis, kot ga imata asfalt ali beton.


Težko je predvideti, koliko kolesarskih stez bo v prihodnosti zgrajenih iz recikliranih plastičnih odpadkov. Iz Velike Britanije in Indije prihajajo številne zgodbe o inovativnih praksah gradnje t. i. plastičnih cest. Vendar se kolesarska steza iz recikliranih plastičnih odpadkov razlikuje od t. i. plastičnih cest v tem, da je ustvarjena s predhodno izdelanimi in lahkimi modularnimi deli, ki jih je mogoče namestiti kjerkoli na svetu v samo nekaj dneh.

Uporaba recikliranih plastičnih odpadkov za izdelavo kolesarskih stez iz lahkih modularnih delov je primer popolnega krožnega gospodarstva, katerega predpogoj je recikliranje. Izdelki v krožnem gospodarstvu so namreč zasnovani tako, da se materiali zbirajo, reciklirajo in ponovno uporabijo. S tem procesom je omogočeno kroženje materialov, s čimer se vrednost proizvodov ohranja daljši čas, kar ima pozitiven vpliv na okolje.

Z ustvarjanjem sprememb in z zavedanjem, da je izkoriščanje odpadkov dobro za gospodarstvo, lahko doprinesemo k boljši prihodnosti nas samih in k boljši prihodnosti naših potomcev.Galerija nekaterih referenc